L’avi i l’àvia també volen jugar

La Llar Fundació és una organització amb més de 65 anys d’experiència en l’acompanyament a persones amb o sense dependència, i especialitzada principalment en la gent gran.

En l’actualitat, la Fundació està integrada per 125 professionals i gestiona una plataforma d’equipaments del sector social, com són: la Residència la Llar, el Centre de Dia, a els Apartaments, Fisioteràpia i Restauració social La Llar.

Es tracta d’una completa plataforma assistencial, caracteritzada històricament pel seu perfil pioner i innovador, aplicat sempre al benestar de les persones.

REPTE

La Llar Fundació és una organització amb més de 65 anys d’experiència en l’acompanyament a persones amb o sense dependència, i especialitzada principalment en la gent gran.

En l’actualitat, la Fundació està integrada per 125 professionals i gestiona una plataforma d’equipaments del sector social, com són: la Residència la Llar, el Centre de Dia, a els Apartaments, Fisioteràpia, Ortopèdia i Restauració social La Llar.

El joc de taula “Els colors de la memòria” és una iniciativa que sorgeix de forma espontània en un grup de treballadores de l’equip psicosocial de Residència La Llar, que veuen com el material d’estimulació cognitiva pensat per a gent gran és molt escàs, arribant fins i tot a ser avorrit disposar de tan poques eines.

Així sorgeix la idea de fer un joc de taula, que ajudi a la gent gran a estimular i mantenir les seves capacitats, a partir de la resolució de preguntes i exercicis, emmarcats dins d’una dinàmica de joc.

Es volia fer realitat un joc que pogués servir com a eina en altres centres amb persones grans (centres de dia, hospitals, residències …) però també perquè les famílies amb persones grans, a casa seva, tinguessin un joc per poder compartir una bona estona.

Ningú havia fet abans res semblant. L’equip psicosocial havia de fer les preguntes, exercicis, establir una dinàmica de joc, uns objectius cognitius … I algú havia de dissenyar-lo i convertir-lo en realitat. Així vam començar.

RESULTAT

Aquest joc és el resultat d’anys de laboriós treball, i de moltes fases de comprovació i anàlisi. L’equip psicosocial que va impulsar el projecte va ser validant cada un dels passos que es van anar donant abans de materialitzar el joc.

Això va significar revisions, correccions, canvis. En disseny, es va ajustar tot el necessari perquè aquesta eina pogués complir el seu objectiu: ser un joc pensat per a la gent gran. Finalment s’ha fet realitat, i sembla ser que entusiasma els avis, i ha despertat un gran interès en el sector professional especialitzat. Des de Xoo Studio, no podem estar més contents.

Fem-ho divertit

L’objectiu del joc és passar una bona estona. Així que havia de tenir un aspecte divertit.

La gent gran responen bé a l’estímul dels colors vius, de manera que el color té un gran protagonisme. S’ha aplicat en una forma de línies geomètriques, un mandala, eina molt utilitzada en atenció a la gent gran com a teràpia per fomentar l’atenció i la creativitat.

Fons i patrons

L’objectiu del joc és passar una bona estona. Així que havia de tenir un aspecte divertit.

Aquest mandala està format per 6 peces que representen les 6 àrees de coneixement del joc (cultura, càlcul, llenguatge …).

Gràficament es va donar una volta a l’estil dels mandales clàssics (de traços molt més barrocs), creant un mandala modern, de línies pures, amb fons enriquits amb patrons de formes geomètriques bàsiques (triangles, talps, estrelles, rombes …), un recurs gràfic actual, molt en la línia del flat design.

Sense les “ulleres de prop” podràs llegir-lo

El disseny del joc s’ha fet totalment a mida de les necessitats de la gent gran. Xoo Studio va dissenyar adaptant-se a les indicacions de l’equip psicosocial de La Llar, que tant coneix les necessitats cognitives de la gent gran. El format de les fitxes del joc, les instruccions per saber com jugar, la dinàmica de joc, el tipus d’imatges a utilitzar, la mida de la lletra … absolutament tot està pensat perquè sigui útil, atractiu i entenedor per a la gent gran. I lògicament, totes les preguntes estan adaptades pensant en ells.

Com diu una àvia resident a La Llar Fundació, aquest joc “t’obre el cap. Et fa pensar, i és molt divertit “. No cal dir res més.

Capacitats
involucrades

Disseny gràfic. Disseny editorial. Packaging.